Pop-Art

De Geschiedenis

In de jaren 50 ontstond de Pop Art in Engeland en in Amerika.‘Just What Is It That Makes Today’s Homes So Different, So Appealing?’ wordt gezien als eerste werk.
Het werk dat hiernaast te zien is, werd gemaakt door Richard Hamilton.

De jaren 50 waren vooral jaren van het abstract expressionisme. De Pop Art zette zich af tegen deze niet toegankelijke kunstvorm. De Pop Art wilde juist een soort van ‘straatkunst’ maken die voor iedereen toegankelijk zou zijn. Vaak zit er dan ook geen boodschap verwerkt in een Pop Art werk. Ook werden er toegankelijk zaken afgebeeld in de werken. De kunstenaars lieten zich inspireren door de media. Bekende personen, strips en reclames kwamen vaak terug in de werken. Ook producten uit de supermarkt (massaproducten) werden vaak afgebeeld.

De allereerste Pop Art artiesten waren dan ook reclamemakers. Ze brachten het aan de man te brengen product extreem vergroot of ingezoomd in beeld.

Er waren veel liefhebbers van de Pop Art, maar ook vele tegenstanders. Vele kunstliefhebbers beschuldigden de Pop Art artiesten ervan kunst een slechte naam te geven. De status die de toenmalige kunstenaars hadden opgebouwd haalden de Pop Art artiesten met hun vulgaire en commerciële, niet zeggende werken.

De Kenmerken

Een Pop Art werk, kenmerkt zich door:

  • Ironie
  • Uitvergrotingen of close ups, waardoor producten minder herkenbaar werden
  • Consumptiemaatschappij als thema
  • Bekende personen en massaproducten als onderwerp
  • Gebruik van stripverhalen
  • Geen persoonlijke ‘handtekening’ van de kunstenaar
  • Neon-achtige kleuren
  • Collage-achtige uitstraling
  • Teksten, titels en typografie

Sleutelfiguren

Naast Richard Hamilton zijn ook Andy Warhol, Roy Lichtenstein en Jasper Jones grote namen in de Pop Art. Hoewel al deze kunstenaars onder de Pop Art stroming vallen, pasten ze allemaal een andere techniek toe. Van zeefdrukken tot stripverhalen. Alle vormen waren geoorloofd.

Pop Art hedendaags

Coca cola heeft zijn typische Pop Art reclames uit de jaren 50 weer teruggehaald en in een nieuw jasje gestoken. Er worden weer ouderwetse Elvis en Marilyn Monroe Pop Art schilderijen verkocht.

En door de hedendaagse mogelijk in de digitale technieken is het ook erg populair om van je eigen foto’s Pop Art doeken te maken. In menig huis zul je dus tegenwoordig Pop Art uit eigen fototoestel tegenkomen.

Banksy

Banksy startte als een graffiti-artiest. Later is hij steeds meer gebruik gaan maken van sjablonen zodat het minder tijd zou kosten om een werk af te maken. Banksy beweert zelf dat hij is overgestapt op het werken met sjablonen terwijl hij onder een vuilniswagen[1] schuilde omdat de politie hem op de hielen zat.

Klik hier voor meer Kunstvoorbeelden van Banksy!

Zijn werk op straat trok al snel de aandacht van de media. Banksy’s werk karakteriseert zich door zijn pakkende en humoristische beelden, in combinatie met slogans. De boodschap is doorgaans pacifistisch, antikapitalistisch, tegen de gevestigde orde en voor vrijheid. Hij schildert vooral dieren (zoals apen en ratten) en mensen (onder anderen politieagenten, soldaten, ouderen, kinderen). Hij maakt daarnaast stickers, sculpturen en cd-hoesjes (onder andere voor het Blur-album Think Tank). Een terugkerend thema in zijn werk is verder het aanpassen van bestaande kunst waardoor de aard van het stuk radicaal verandert.

Banksy’s eerste film, Exit Through the Gift Shop wordt beschouwd als “the world’s first street art disaster movie” en ging in première op het Sundance Film Festival[2] in de Amerikaanse staat Utah.

Pop Art Voorbeelden

Andy Warhol

Roy Lichtenstein

Shepard Fairy

Coca Cola posters