Schriftelijk examen

Het examen tekenen; hoe bereid je jezelf hierop voor?

Het thema van het CSE is hetzelfde als dat van het CPE. Dit thema is de rode draad binnen het praktische én schriftelijke examen.
Je gaat natuurlijk niet zonder voorbereiding het examen in. Hieronder staat een aantal tips om je goed voor te bereiden op het aanstaande examen.

  • Zorg dat alle begrippen in je geheugen gegrift staan! Je vindt ze onder het kopje begrippen in het menu (vorm, ruimte, ordening, kleur, licht, materiaal, techniek).
  • Leer de verschillen tussen aspecten van de voorstelling en aspecten van de vormgeving (beeldende aspecten).
  • Het CPE magazine. Lees de teksten goed door en bekijk de kunstwerken. Let ook goed op de subthema’s die je in de kunstwerken terug kunt vinden.
  • Internetsites over het thema.

Oefenexamen: www.examenblad.nl

Wil je thuis oefenen. Maak dan deze oude examens om jezelf te oefenen in de vraagstelling. Op deze site zijn alle oude examens te vinden en het correctiemodel. Kies op examenblad.nl voor Beeldende Vakken 2 en vervolgens CSE. Dan kom je bij het schriftelijk tekenexamen uit.

Beeldende aspecten en beeldende middelen

Bij het beantwoorden van een vraag over Vormgeving begin je je antwoord altijd eerst met een beeldend aspect. Vervolgens licht je je antwoord toe doormiddel van een beeldend middel.

  • Beeldend aspect: Vorm, Ruimte, Ordening, Kleur, Licht, Materiaal & Techniek.
  • Beeldend middel: Op wat voor manier wordt er gebruik gemaakt van een beeldend aspect?

Voorbeeld

Bekijk de afbeelding rechts. Leg aan de hand van een aspect van de vormgeving uit waarom deze schoenen een vrolijk karakter hebben. Antwoord:

  1. Kleur (beeldend aspect): Door gebruik te maken van felle, primaire kleuren zien de schoenen er grappig en speels uit (beeldend middel)

Op het schriftelijk examen is het heel belangrijk dat je bij Vormgevings vragen (lees Beeldende aspecten) éérst het beeldend aspect noemt en daarna het beeldende middel!

Twijfel je over je voorstelling / vormgeving antwoorden?