Hoe maak je een moodboard

Wat is een moodboard?

interieur-MoodboardEen moodboard is een bord waar je een sfeer op kan creëren. De vertaling van moodboard is sfeerbord. De bedoeling van een moodboard is om een sfeer te uiten. Je kunt natuurlijk proberen om iemand uit te leggen wat je van plan bent met bijvoorbeeld je eigen huiskamer, maar dit gaat natuurlijk veel makkelijker met afbeeldingen. Want een afbeelding zegt zoveel meer dan een paar woorden!

Met een moodboard kun je mensen in een bepaalde sfeer brengen. Als je bijvoorbeeld een huis aan het inrichten bent voor een klant die nog niet precies weet wat hij/zij wil. Dan kun je deze klant helpen door een aantal moodboarden te maken. Zo kan de klant kiezen welke sfeer het beste bij hun past.

De achtergrond

Wat gebruik je als achtergrond? Voor een moodboard kun je het beste een wat stevigere achtergrond gebruiken zoals mdf. Dit hoeft natuurlijk niet de dikste plaat te zijn die er is, een plaat van 3 mm is prima.

Je kunt de achtergrond natuurlijk ook nog een kleur geven, maar dit is niet noodzakelijk als je je moodboard helemaal vol plak met afbeeldingen. Als je de achtergrond toch graag een kleur wilt geven let dan op dat je een grondlaag aanbrengt (primer). Het is belangrijk dat je de grondlaag aan beide zijde aanbrengt (voor en achterkant). Zo voorkom je dat de mdf plaat krom of bol trekt.

Tip

Als je van plan bent om een aantal moodboarden te maken dan kun bij de doe het zelf zaken in één keer meerdere moodboarden laten zagen, zodat je altijd een voorraadje hebt en meteen kunt beginnen. Bij sommige doe het zelf zaken kun je je materiaal gratis laten zagen.

wood-moodboard
Afbeeldingen zoeken

Tegenwoordig kun je overal foto vandaan halen, van het internet, uit magazines en natuurlijk de foto’s die je zelf hebt gemaakt. Maar de voorkeur gaat merendeels naar de magazines omdat je dan snel en makkelijk de afbeeldingen uit kunt knippen.

Je gaat dus naar foto’s zoeken die een bepaalde sfeer uiten. Bijvoorbeeld, een landelijke sfeer, een moderne sfeer, een klassieke sfeer, een kleurrijke sfeer of een gecombineerde sfeer.

Als je een sfeer of meerdere sferen gekozen hebt, en afbeeldingen hebt gevonden dan kun je beginnen met de afbeeldingen te gaan plaatsen op je achtergrond. Maar plak ze niet meteen op je achtergrond, kijk eerst of het allemaal mooi ligt. Neem daar even de tijd voor en kijk van een afstand naar je moodboard, misschien zie nog iets waar je niet tevreden mee bent. Pas als je helemaal tevreden bent plak je ze op.

Online een moodboard maken

Er is ook de mogelijkheid om online een moodboard te maken. Hier is een top 10 van de beste online moodboard makende programma’s en software. Een online moodboard maken is natuurlijk wel handig, maar een echte die je kunt aanraken en aan kunt voelen is natuurlijk “the way to go”.

Waar een moodboard nog bij kan helpen

Een moodboard kan je niet alleen helpen bij het kiezen van een interieursfeer, maar eigenlijk bij alle keuzes die kunt of moet maken. Bijvoorbeeld bij het kiezen van een nieuwe auto, opleiding, vakantie, huis en ga zo maar door. Maar bij sommige keuzes kan ik me voorstellen dat je beter naar de cijfer kunt kijken in plaats van een afbeelding.

Ik hoop dat de vraag “hoe maak je een moodboard?” met dit artikel is beantwoord. Maar heb je nog vragen of opmerkingen dan kun je altijd een reactie achter laten, dan beantwoorden wij de vraag of opmerking zo goed als mogelijk.

Reageer

Je e-mail wordt niet getoond. Required fields are marked *