Portret Tekenen

Als je goed naar gezichten kijkt dan zie je bepaalde basisvormen steeds weer terugkomen. Daarom kun je een tekening van een gezicht meestal het beste in stapjes en vanuit eenvoudige basisvormen proberen op te tekenen.

 

Persoonlijkheid en karakter

Bestudeer de persoonlijkheid en de karakteristieke kenmerken. Hoe meer je van de unieke persoonlijkheid en karakter van het gezicht in je tekening weet te vangen, hoe sneller men de persoon zal kunnen herkennen en het portret zal tot leven komen. Het gezicht is een expressief lichaamsdeel en daarom is het tekenen ervan vaak een geweldige uitdaging.

Eivormig
Als je een gezicht wilt tekenen die je maar gedeeltelijk ziet dan begin je met het tekenen van een eivormig hoofd. Teken daarna een paar dunne hulplijntjes voor de plaats van de ogen neus en mond. Als de verhoudingen kloppen dan kun je de beginnen met het uitwerken van de details.

Aan de gezichtsuitdrukking van iemand kun je vaak al zien hoe die persoon zich voelt. De persoon die je wilt tekenen kan bijvoorbeeld boos, verdrietig of juist blij zijn. Ook de ogen zijn hierbij van zeer groot belang, ogen kunnen heel veel zeggen.

Oefen veel. Teken portretten van verschillende leeftijden, afkomst en ras. Gebruik als voorbeeld foto’s en afbeeldingen uit kranten en tijdschriften. Als je natekent vanaf foto bedenk dan wel dat op foto’s vaak veel details verloren gaan. Hoe duidelijker de foto, hoe mooier de tekening vaak wordt!

Portret tot leven brengen
Let dus goed op de uitdrukking op het gezicht, want hiermee kun je dus gevoelens en stemmingen uitbeelden. Soms kun je een portret echt tot brengen door de woede, de frustraties of het verdriet van een persoon over te brengen op het papier.

Reageer

Je e-mail wordt niet getoond. Required fields are marked *