Perspectief Tekenen

city7Perspectief tekenen is tekenen met diepte. Om diepte in je tekening te krijgen is het belangrijk dat je de basisprincipes van lijnperspectief kent. Dit leg ik hieronder uit.

Om diepte in je tekening te krijgen is het belangrijk dat je de basisprincipes van lijnperspectief kent. Het leuke is, is dat iedereen de basisprincipes kan leren. Met de basisprincipes kan je diepte zo simpel of ingewikkeld maken als je zelf wilt.

Hieronder zal ik je uitleggen wat de basisprincipes van perspectief tekenen zijn. Maar maak eerst kennis met een paar begrippen.

Begrippen perspectief tekenen

Er zijn twee belangrijke begrippen voor het tekenen in perspectief. Dit zijn “ooghoogte” en “verdwijnpunten”. Bij perspectief tekenen is het belangrijk dat je deze twee begrippen kent en kunt toepassen.

Ooghoogte

Ooghoogte is de hoogte waarop je ogen iets zien. Klinkt logisch toch? Ga je in je huiskamer op je hurken zitten, dan zie je alles heel laag. De eetkamertafel en stoelen zie je dan van onderaf. Ga je op een ladder staan, dan zie je van alles van bovenaf.

De ooghoogte wordt altijd als een rechte, horizontale lijn getekend. Ooghoogte wordt ook wel eens “horizon” genoemd.

Verdwijnpunten

Verdwijnpunten zijn denkbeeldige punten op de ooghoogte lijn. In deze punten komen doorgetrokken parallelle lijnen van rechthoekige voorwerpen samen. Dit klinkt een beetje ingewikkeld, maar ik zal je straks een voorbeeld geven. Een voorbeeld zal veel meer duidelijkheid geven. Verdwijnpunten worden ook wel “vluchtpunten” genoemd.

Voorbeelden van perspectief tekenen

Nu je de belangrijkste begrippen kent, kan ik je een paar voorbeelden laten zien. Een tekening kan meerdere verdwijnpunten hebben, hoe meer verdwijnpunten, hoe ingewikkelder de tekening. Laten we beginnen met 1 verdwijnpunt.

Perspectief met 1 verdwijnpunt

In dit voorbeeld zie je dat alle doorgetrokken parallelle lijnen, de vluchtlijnen, (rode lijnen) samenkomen in het verdwijnpunt. De rechthoeken zijn nu op de juiste manier in perspectief getekend.

perspectief-tekenen-met-1-verdwijnpunt

Alle rechthoeken die boven de ooghoogte liggen, zie je van onderaf. Alle rechthoeken die onder de ooghoogte liggen, zie je van bovenaf.

Perspectief met 2 verdwijnpunten

In perspectief tekenen met 2 verdwijnpunten is al ingewikkelder dan met 1 verdwijnpunt. Voor 2 simpele huisjes heb je veel vluchtlijnen nodig.

perspectief-tekenen-met-2-verdwijnpunten

Wat is nou het verschil met 1 verdwijnpunt?
Bij het gebruik van 2 verdwijnpunten, zie je 2 zijkanten van de voorwerpen. Wanneer je 1 verdwijnpunt gebruikt, zie je maar 1 zijkant van het voorwerp.

scraping_the_skies_by_illuminatus33-d3gw8pq 10409024_824150474272200_7231767511906627647_n

Reageer

Je e-mail wordt niet getoond. Required fields are marked *