Voorstelling / Vormgeving

De verschillen tussen Voorstelling & Vormgeving

Let goed op het verschil tussen de voorstelling en de vormgeving. Bijvoorbeeld: als er gevraagd wordt naar een beschrijving van de voorstelling beschrijf je wat je ziet aan verhaal. Je probeert nog niks over kleur, licht, vorm, ruimte en compositie te zeggen (alleen noemen als het echt belangrijk is om je verhaal te ondersteunen).

Voorstelling:

Wat is er te zien; welk verhaal zit er in het kunstwerk? Eerst ga je kijken of het werk figuratief, geabstraheerd of abstract is. Abstracte kunstwerken hebben geen voorstelling. Daarna kijk je naar de SOORT voorstelling (portret, landschap of beeldhouwwerk). Betrek de vraag in je antwoord

Vormgeving:

Alle begrippen die je hebt geleerd. Probeer ze op te delen in de categorieën Licht, Ruimte, Ordening, Vorm Lijn en Kleur. Dit maakt het makkelijker om ze teug te halen voor jezelf. Een ander woord voor deze begrippen zijn beeldende aspecten. Begin je antwoord altijd eerst met het beeldende aspect en vervolgens je uitleg inclusief beeldend middel (begrip). In de toets kun je dus de volgende vragen verwachten:

‘Noem 2 beeldende aspecten die ervoor zorgen dat dit schilderij een positief karakter heeft’ Painting Summer in New England

Antwoord:
– Kleur: De felle, warme kleur van het licht en de heldere, blauwe kleur van het water geven het schilderij een zomerse uitstraling.
– Licht: De harde schaduwen die op de vrouwen vallen geven aan dat de zon fel schijnt en dat het dus mooi weer is.

Nu een vraag over de voorstelling van dit schilderij. ‘Geef 2 aspecten van de voorstelling die ervoor zorgen dat dit schilderij een positief karakter heeft.’

Antwoord:
– De ontspannen houdingen van de vrouwen geven aan dat ze het naar hun zin hebben.
– De omgeving waar de vrouwen zich in bevinden ziet eruit als een vakantie-oord. Dit kun je zien aan het heldere water, de zon die schijnt en aan de bergen op de achtergrond.

Let er op dat wanneer je een conclusie trekt in je antwoord, dat je deze wel onderbouwt. Leg dus uit waarom jij vindt dat het eruit ziet als een vakantie-oord als je dat aangeeft.

  • Lees de vragen goed.
  • Beantwoord vragen over de vormgeving altijd eerst met het beeldende aspect en vervolgens je uitleg.
  • Als er staat dat je iets moet uitleggen, moet je dit zo goed mogelijk doen.
  • Je scoort de meeste punten op je uitleg maar maak je antwoorden niet onnodig lang.
  • Geef nooit meer antwoorden dan er gevraagd worden. Wordt er gevraagd naar 3 aspecten van de voorstellingen en geef je er 5, dan tellen alleen de eerste 3.
  • Lees de titel, die kan je veel vertellen over het kunstwerk.
  • Betrek de vraag in je antwoord!!

 

Microsoft Power PointDownload hier de powerpoint les waarin je stap voor stap uitgelegd krijgt wat de verschillen zijn tussen Vormgeving en Voorstelling.