Klas 4: leerstof dossiertoets periode 4

Oefenexamen: www.examenblad.nl

Wil je thuis oefenen. Maak dan deze oude examens om jezelf te oefenen in de vraagstelling. Op deze site zijn alle oude examens te vinden en het correctiemodel. Helaas zijn de kleurenbijlagen er niet te zien. Deze bijlage kun je vragen aan je docent.

Vormgeving / Voorstelling

Zorg dat je de verschillen tussen deze twee kunt dromen!  Wat ze ook alweer precies inhouden vind je hier.

  • Vormgeving: Alle beeldende aspecten (Vorm, Ruimte, Compositie, Kleur, Lijn & Licht)
  • Voorstelling: Wat stelt het kunstwerk voor en waar op het beeldvlak staat het? Je beantwoord dit zonder gebruik te maken van bovenstaande begrippen.

Beeldende aspecten en beeldende middelen

Bij het beantwoorden van een vraag over Vormgeving begin je je antwoord altijd eerst met een beeldend aspect. Vervolgens licht je je antwoord toe doormiddel van een beeldend middel.

  • Beeldend aspect: Vorm, Ruimte, Compositie, Kleur, Lijn, Licht, Materiaal & Techniek.
  • Beeldend middel: Op wat voor manier wordt er gebruik gemaakt van een beeldend aspect?

Voorbeeld: Bekijk de afbeelding rechts. Leg aan de hand van een aspect van de vormgeving uit waarom deze schoenen een vrolijk karakter hebben. Antwoord:

  1. Kleur (beeldend aspect): Door gebruik te maken van felle, primaire kleuren zien de schoenen er grappig en speels uit (beeldend middel)

Op het schriftelijk examen is het heel belangrijk dat je bij Vormgevings vragen (lees Beeldende aspecten) éérst het beeldend aspect noemt en daarna het beeldende middel!

Reageer

Je e-mail wordt niet getoond. Required fields are marked *